Productie 2014 ‘De ingebeelde zieke’

Productie 2014 'De ingebeelde zieke'

Voor hun productie in 2014 koos Toneelkring Kaproenken voor het stuk ‘De Ingebeelde Zieke’ (1763) van Jean-Baptiste Poquelin beter gekend als Molière, naar een vertaling en bewerking van Paul Houwen.

Regisseur van dienst was Arnold Lernout, die tevens instond voor een aangepaste bewerking van het stuk. Regisseur Arnold Lernout, is geen onbekende bij Kaproenken. Eerder regisseerde hij twee successtukken bij het gezelschap: De Revisor van Gogol (2011) en Kaas van Willem Elsschot (2012).

Argan, rijk en kerngezond, beeldt zich in dat hij lijdt aan allerlei ziektes. Zijn dokters en zijn apotheker alsook zijn tweede vrouw profiteren maar al te graag van zijn goedgelovigheid waarvan zijn dochter Angelique het slachtoffer dreigt te worden. Een vranke, plagerige meid en Argans’ zus met gezond verstand zorgen gelukkig voor wat gezond tegengewicht in dit wereldje waar egoïsme, ijdelheid, zelfbeklag en bedrog hoogtij vieren. Een klassieke komedie met alle ingrediënten van een echte klucht en een burleske slotscene.

Molière schopte met de eerste opvoering van dit stuk in 1673 tegen heel wat schenen, waaronder die van de kwakzalvers/dokters uit die tijd. De tijden zijn veranderd maar ook nu nog zijn overdreven doktersbezoek en overconsumptie van geneesmiddelen geregeld punten van discussie in de media. De andere menselijke zwakheden die in het stuk tot in het ridicule soms worden gehekeld zijn van alle tijden…

Bijzondere anekdote : Molière die naar gewoonte zelf de hoofdrol uit zijn stukken vertolkte, werd onwel tijdens de slotscene van de vierde opvoering en stierf nog dezelfde avond!

Cast:
Claudine Brodeoux, Mireille Catry, Annie Decorte, Annie Devos, Michel Forrest, Roan Gevaert, Dries Gilliaert, Jeannine Kemel, Jean Leemans, Serge Montoye, Romain Roose, Daniël van de Vijver, Dorine Vandecasteele, Camille Vandenbussche, Jean-Pierre Vandierendonck, Meggie Vermeire, Paul Willaert en Robert Zwaenpoel.

Scroll naar boven