Over ons

Hoe het begon ...

In 1975, na de toneelvoorstelling ‘Pasterke Candeels’, gebracht door Flor Barbry’ Volkstoneel voor Frans-Vlaanderen zaten Paul Willaert en Jacques Devriendt bij een goed glas na te praten en stelde Paul voor om ook in Oudenburg een toneelgezelschap op te richten.
Het bleef niet bij woorden, de daad werd bij het woord gevoegd. Er werd een naam gezocht, het werd ‘Kaproenken’. Michel Boedt ontwierp het embleem, een combinatie van een toneelmasker en een monnikskap en iets later werd het bestuur nog verrijkt met Rolandt Bonny, Lut Franchoo, Emiel Sinnesaele en Eliane Vanderbeke.

In 1976 onderging Kaproenken zijn eerste vuurdoop en brachten ze hun allereerste productie, ‘De schutterskoning’ in regie van bestuurslid Eliane Vanderbeke.
Van toen af stonden de kaproenen onafgebroken elk jaar met minstens één stuk op de planken. Na jaren te hebben opgetreden in het Parochiaal Centrum van Oudenburg heeft Kaproenken sinds 2009 zijn vaste stek in ‘Ipso Facto’, het nieuwe Cultureel Centrum van Oudenburg.

De naam Kaproenken verwijst naar het woord kaproen, een kapachtig hoofddeksel dat veel in de middeleeuwen gedragen werd. De kap reikte tot aan de schouders zodat het hoofd en de nek van de kaproendrager helemaal bedekt waren, alleen het gezicht werd vrijgelaten. De kaproen eindigde achter op het hoofd in een lange punt, lierepijp of lamfer genoemd, als een soort puntmuts. Het woord is afkomstig van het Franse woord chaperon wat kap betekent.

... en verder verliep.

In haar meer dan veertig jarig bestaan heeft Kaproenken veel meer dan alleen maar toneelproducties gebracht. Als toneelgezelschap heeft Kaproenken heel wat meer in zijn mars, en kan het een zeer divers palmares voorleggen.

Zo kroop voorzitter Paul Willaert reeds meermaals zelf in de pen en schreef hij enkele Oudenburg gerelateerde toneelstukken: ‘Het lyck van de Piete’ (1991), ‘De ramkapel’ (1996) en ‘Papillon’ (2009).
Menigmaal nam Kaproenken met Koen Appels, Michel Forrest, Guido Robays, Bob Valcke, Eliane Vanderbeke, en Paul Willaert, ook zelf de regie in eigen handen.
Daarnaast organiseerde Kaproenken in 1978 de eerste Arnoldusevocatie en werkte het in 1984 en 2015 mee aan een tweede en derde uitgave.
Kaproenken verleende ook haar medewerking ter gelegenheid van Oudenburgse culturele evenementen. Zo bracht het gezelschap een wagenspel ‘Het spook in de molen’ van de hand van Koen Appels ter gelegenheid van de feestelijke inhuldiging van de gerestaureerde Roksemmolen in 2003.
Op initiatief van voorzitter Paul Willaert en in samenwerking met het Oudenburgse koor Koriander, destijds onder leiding van Frank Maeckelberghe, kwam in 2000 de musical ‘Oliver’ tot stand. Het werd een succes zonder voorgaande.
Verder traden de kaproenen in de jaren 1980-1990 op tijdens ‘Veurne Anno 1900’, o.a. met het wagenspel ‘De doop’ geschreven door Paul Willaert. Tot op vandaag verlenen de kaproenken ook nog steeds hun medewerking en zijn ze een vaste waarde geworden in het belle epoque gebeuren ‘Trammelant’ in De Haan, waar zij jaarlijks optreden met een eigen geschreven eenakter. Zo heeft Roland Vandenbussche reeds tal van die eenakterscenarios op zijn naam staan.
Een ervaring van jewelste voor Kaproenken was hun deelname in 2009 aan de telenovelle en minisoap ‘Dokters en dochters’, waar zij een week lang dagelijks te zien waren in het programma ‘Man bijt hond’ op TV Één.

In 2016 vierde Kaproenken hun 40-jarig bestaan met de opvoering van ‘Red Star Line’ een beklijvend emigratie-epos met meer dan 40 acteurs en figuranten van auteur Alex Van Haecke, dat zeven volle zalen lokte.

In die meer dan 40 jaar kropen 139 spelers in de huid van een of ander personage en deed de kring beroep op 25 verschillende huis- of gastregisseurs. Benieuwd wie er allemaal bij Kaproenken regisseerde en op de planken heeft gestaan klik dan op ‘regisseurs’ of ‘spelers’.

Stilaan stevent Kaproenken af op zijn 50-jarig bestaan, waarop de toneelkring dan voortaan de titel ‘koninklijk’ in zijn vaandel mag dragen.

Scroll naar boven