Productie 2011 ‘De Revisor’

Productie 2011 'De Revisor'

Een satirische komedie van Nikolai Gogol in regie van Arnold Lernout.

Cast:
Koen Appels, Rolandt Bonny, Lieve Boydens, Claudine Brodeoux, Heidi Deberdt, Annie Decorte, Annie Devos, Michel Forrest, Dries Gilliaert, Arnold Ingelbrecht, Jeannine Kemel, Serge Montoye, Mireille Nollet, Romain Roose, Dries Saelens, Daniël van de Vijver, Jean-Pierre Van Dierendonck, Joris Van Imschoot, Dorine Vandecasteele, Britt Vandekerckhove, Carline Vereecke, Paul Willaert, Jan Ysebaert, Robert Zwaenepoel.

Krantartikel Over Romain Roose

 

OUDENBURG –Toneelvereniging Kaproenken bestaat 35 jaar en brengt vanaf vrijdag met ‘De revisor’ haar veertigste productie. De opmerkelijkste rol is voor de zopas afgetreden OCMW-voorzitter Romain Roose die voor het eerst in vijftig jaar weer op de planken staat.

‘Zoals veel verenigingen zit ook Kaproenken in een lift die stijgt en daalt. Met deze veertigste productie zijn we duidelijk opnieuw aan het stijgen’, zegt voorzitter en stichter Paul Willaert. Regisseur ‘Arnold ‘Nolle’ begeleidde de afgelopen maanden vijftig Kaproenen voor het toneelstuk.

Burgemeester

Een van de opmerkelijke hoofdrollen is weggelegd voor Romain Roose(70), die op 30 september afscheid nam als OCMW-voorzitter. De Oudenburgnaar staat voor het eerst in vijftig jaar opnieuw op de planken. ‘Het is altijd een droom geweest om ooit de draad weer op te pikken. Nu ik geen OCMW-voorzitter meer ben, kwam er wat tijd vrij en heb ik geen moment getwijfeld’, zegt Romain Roose, die wel een heel bijzondere rol kreeg toegewezen. ‘Ik ben in mijn politieke carrière nooit burgemeester geweest, maar in dit toneelstuk krijg ik toch de kans. Dit kon ik niet laten liggen’, lacht Roose.

Voor het jubileumjaar koos Kaproenken voor een klassieke satire van Nicolaj Gogol, een komedie over menselijke tekortkomingen, hebzucht, stompzinnigheid en politieke corruptie bij de machthebbers in het Rusland van de tsaren. Tegelijkertijd is het een verhaal waarvan de houdbaarheidsdatum ook vandaag nog niet verstreken is.

Niet zenuwachtig

Romain Roose kijkt uit naar zijn terugkeer op het toneelpodium. Zenuwachtig is hij niet. ‘Voor een publiek staan, is intussen niet meer ongewoon voor mij. Toch zal het een speciaal moment zijn. Ik ben gestopt met toneelspelen toen ik in 1962 naar Congo ben vertrokken om er dertien jaar in de ontwikkelingshulp te gaan werken. Bij mijn terugkeer in België ben ik beginnen les geven en ben ik in de politiek gerold, waardoor het toneelgebeuren verwaterde. Vandaag ben ik blij dat ik de draad weer opgepikt hebt.’

Nieuwsblad 15.12.2011 – Dominique Jauquet

Scroll naar boven